Dry Needling

Wat is Dry needling?

Dry needling is een nieuwe behandelmethode van een gecertificeerde fysiotherapeut. Deze methode is in Canada ontwikkeld door Prof. Dr Chan Gunn en wordt sinds 2005 in Nederland toegepast. Bij deze methode wordt gebruik gemaakt van ‘droge’ acupunctuurnaalden. Bij acupunctuur richt men zich op de energiebanen en bij dry needling prikt men de triggerpoints in de spier aan.
Kort gezegd met dry needling verbeter je de conditie van een spier, waarbij de pijn verdwijnt/vermindert, de spierlengte en kracht verbeteren, zodat  revalidatie/training succesvoller wordt.

Wat doet de fysiotherapeut?

Wanneer na de intake en het onderzoek blijkt dat de klachten vanuit het bewegingsapparaat hun oorsprong hebben in een of meerdere spieren, dan is dry needling een effectieve behandelmethode. Je vindt bij deze spieren een beperking in de lengte, een licht krachtsverlies, triggerpoints en een voor die spier specifiek pijngebied. Het triggerpoint voelt als een ‘knoop’ in de spier, een lokale verharding van verkrampte spiervezels.
De behandeling is gericht op het “uitschakelen” van deze triggerpoints. Door het aanprikken van de triggerpoints worden deze gedeactiveerd en raken de spieren snel en langdurig ontspannen.

Hoe voelt Dry needling aan?

Bij de behandeling wordt een steriele ‘droge’ acupunctuurnaald gebruikt. Het inbrengen van het naaldje voelt u nauwelijks. Als het betreffende triggerpoint aangeprikt wordt spant de spier even kort aan, hetgeen een soort “krampgevoel” is. Vervolgens ontspant de spier zich en kunt u zich direct makkelijker bewegen. De behandelde spieren voelen wel wat vermoeid/stijf aan, maar dat is meestal
van korte duur. U krijgt gerichte oefeningen en adviezen mee om de conditie van de spier zo optimaal mogelijk te houden.

Maak een afspraak met Marjan

Wanneer Dry needling?

Dry needling is een effectieve behandelmethode wanneer de fysiotherapeut vanuit het vraaggesprek en het onderzoek geconstateerd heeft dat de pijnklachten en bewegingsbeperkingen veroorzaakt worden door “triggerpoints” in een spier en/of spieren. Een “triggerpoint” is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale pijn ook vaak uitstralende pijn geeft. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze vaak de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten.

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

Hoe uiten triggerpoints zich?

Meer informatie vindt u op www.dryneedling.nl